Blaastest en alcoholgebruik

Alcohol en autorijden zijn een gevaarlijke mix. Een eenvoudige blaastest kan bepalen of je nog veilig kunt autorijden. Veel mensen denken dat alleen de politie deze test kan uitvoeren, maar wist je dat je er zelf ook een in je auto kunt hebben? We vertellen je graag meer over het belang van blaastesten, hoe ze werken en waarom blaastesten zo belangrijk zijn voor jouw veiligheid op de weg.

Blaastest om alcohol te meten 

Een blaastest is een routinecontrole van de politie. Als je bij een ongeval betrokken bent of opvallend rijgedrag laat zien, kan de politie je vragen een blaastest te doen. Soms voert de politie op een bepaald traject een alcoholcontrole bij alle voorbijgangers uit. Een blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. De test meet niet het alcoholpromillage in het bloed.    

Mag ik nog rijden?  

Maar met hoeveel microgram alcohol mag je achter het stuur kruipen? Voor de wet gelden verschillende limieten. Dit hangt af van hoe lang je al je rijbewijs hebt. Voor beginnende bestuurders (minder dan 5 jaar rijervaring) ligt de limiet op 0,2 promille. Dit komt neer op ongeveer één glas voor mannen en zelfs iets minder voor vrouwelijke bestuurders. Meer ervaren bestuurders hebben een limiet van 0,5 promille. Maar onthoud dat deze cijfers richtlijnen zijn. Hoe snel je lichaam alcohol afbreekt, hangt af van verschillende zaken, zoals gewicht, gezondheid en voedselinname.

Hoe werkt een blaastest? 

Een blaastest werkt heel eenvoudig. Zoals de naam al zegt, moet je bij een blaastest in een pijpje blazen. Dit pijpje is verbonden met een digitale tester. Blaas krachtig gedurende 20 seconden. Hoor je een piep? Dan is de test gelukt. Als je alcoholpromillage te hoog is, riskeer je niet alleen een boete, maar ook verplichte educatieve cursussen of zelfs het verlies van je rijbewijs.  

Alcohol en de gevolgen voor je autoverzekering 

Alcoholgebruik in het verkeer is niet alleen een kwestie van boetes en punten op je rijbewijs. Alcohol achter het stuur kan levens verwoesten. In Nederland is een kwart van de verkeersdoden het gevolg van alcoholgebruik. Om alcoholgebruik in het verkeer tegen te gaan, worden blaastesten steeds vaker ingezet. Als de politie je vraagt om te blazen, ben je verplicht om dit te doen. Het weigeren van een blaastest kan leiden tot een boete en een proces-verbaal.   

Veilig en verantwoord onderweg met OHRA  

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral als er alcohol in het spel is. Veroorzaak je met je auto schade bij een ander omdat je alcohol hebt gedronken? Dan moet je WA-verzekering die schade betalen. Maar de kans is dan groot dat je het schadebedrag daarna weer aan de verzekering moet betalen. Ook kan de verzekeringsmaatschappij je verzekering stopzetten. Hoe je eigen autoverzekering omgaat met deze situatie, lees je in de polisvoorwaarden. 

Veiligheid op de weg begint bij verantwoordelijkheid. Heb je gedronken? Laat dan je auto staan of regel een nuchtere chauffeur. Ga veilig en verantwoord de weg op en vergeet niet dat alcohol en autorijden niet goed samen gaan.  

Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.