Ben ik geflitst?

Heb je ooit te snel gereden of misschien net door een oranje stoplicht gereden terwijl het rood werd? Misschien heb je jezelf toen achteraf afgevraagd: "Ben ik geflitst?". OHRA begrijpt dat dit verwarrend kan zijn. Daarom staan we klaar om je te helpen bij al je vragen over overtredingen in het verkeer.

Hoe herken je een flits?

Het is niet altijd goed te zien of je geflitst bent, maar waar je het aan zou kunnen merken is:

  • Plotseling fel licht: Als je fel licht hebt gezien tijdens het rijden, zou dat een flits kunnen zijn geweest.
  • Flitspaal naast de weg: Ook kun je geflitst zijn als je langs een flitspaal hebt gereden.

Hoe weet je of je geflitst bent?

Heb je een boete ontvangen voor een overtreding in het verkeer met de auto in Nederland? Dan ontvang je binnen een paar weken een brief van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In deze brief staat waar en wanneer het flitsen heeft plaatsgevonden en de hoogte van de boete. Ook wordt er informatie gegeven over hoe je kunt betalen of bezwaar kunt maken tegen de boete. Als je twijfelt of je geflitst bent of de foto wilt bekijken, kun je ook de website van het CJIB bezoeken. Hier vind je informatie over boetes op jouw naam die nog niet zijn betaald.

Ben je geflitst? Vraag de CJIB flitsfoto op

Het kan gebeuren dat je een verkeersboete krijgt, maar niet zeker weet of je op die plek bent geweest en of de boete dus wel terecht is. In zo'n geval kun je de flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Als je met je eigen auto of motor bent geflitst, log je in met je eigen DigiD om de foto te bekijken. Als je in een bedrijfsauto of leaseauto rijdt, kun je de flitsfoto ook opvragen.

Ben ik vandaag geflitst door de politie?

Ben je geflitst door de politie tijdens een mobiele controle? Dan vraag je meer informatie op via de website van de politie.

Ik ben het niet eens met de flitsboete, wat nu?

Als je het niet eens bent met de flitsboete, kun je bezwaar maken tegen de boete. Dit heet ‘in beroep gaan’. Je hoeft de boete dan nog niet te betalen. Je kunt op 2 manieren bezwaar maken:

  1. Online via DigiD (dan moet er een M op je brief staan).
  2. Een brief schrijven naar de officier van justitie.

De kantonrechter neemt vervolgens een beslissing.

Hoe zorg je ervoor dat je niet geflitst wordt?

Om te voorkomen dat je geflitst wordt, is het belangrijk om altijd de verkeersregels te volgen en je aan de juiste snelheid te houden. Let op snelheidsborden en pas je snelheid daarop aan.

Houd altijd voldoende afstand tot andere voertuigen, voorkom snel remmen en neem de tijd om je snelheid te verminderen. Door rustig te rijden, verminder je het risico om geflitst te worden en zorg je voor meer veiligheid op de weg.

Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA

Voor meer informatie over verkeersregels verwijzen we je graag naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het hele Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) met verkeerssituaties, foto’s en handige tips. Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering te kiezen. OHRA biedt je 3 opties:

OHRA staat altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.