sleutel overgeven auto

Verkeersregels

Overtreed je de verkeersregels? Dan riskeer je niet alleen een flinke boete, maar breng je ook jezelf en anderen in gevaar. Het is dus van belang om goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels in Nederland, zodat je veilig de weg op gaat. Bij OHRA lees je alles over de belangrijkste verkeersregels in Nederland.

Verkeersregels op de weg

Voor de categorie op de weg gelden de volgende verkeersregels:

  • Kruisingen
    Op een kruispunt komen wegen samen en kun je van richting veranderen. Op gelijkwaardige kruispunten hebben alle bestuurders die van rechts komen voorrang. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsers, snorfietsers, bromfietsers, motorrijders en andere weggebruikers.
  • Rotondes
    Voor een rotonde geldt de algemene voorrangsregel dat verkeer op de rotonde voorrang heeft. Let altijd goed op eventuele borden en verkeerstekens die de voorrang regelen. Je moet altijd de rotonde tegen de klok in nemen.
  • Invoegen en uitvoegen op de snelweg
    Bij het invoegen op de snelweg moet je voorrang verlenen aan bestuurders die al op de doorgaande rijbaan rijden. Let op de lengte van de invoegstrook en voeg op tijd in om ongelukken te voorkomen.
  • Betekenis van strepen op de weg
    Strepen op de weg geven informatie over de maximale snelheid, de mogelijkheid tot inhalen en het wegverloop. Je kunt ze zien als een geheugensteuntje; het helpt om veilig aan het verkeer te blijven deelnemen.
  • Bijzondere verrichtingen
    Bijzondere verrichtingen zijn handelingen in de auto die niet onder ‘gewoon’ vooruit rijden vallen. Tijdens een tussentijdse toets of praktijkexamen moet je minstens 2 van deze verrichtingen kunnen uitvoeren.

Verkeersregels voor de auto

Als autobezitter is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verkeersregels voor de categorie in de auto. Lees hieronder waar je op moet letten:

  • Mobiele telefoon
    Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree bellen is wel toegestaan, maar het is belangrijk om afleiding te voorkomen en veiligheid voorop te zetten.
  • Dashcam
    Een dashcam is een camera die op de voorruit of achterruit van je auto zit. Het gebruik van een dashcam is niet verboden in Nederland, maar controleer de wetgeving in andere landen voordat je deze gebruikt.
  • Flitspaalsignalering
    Het gebruik en meenemen van radardetectie-apparatuur is verboden. Je mag wel apparaten of apps gebruiken die een seintje geven als er flitspalen of trajectcontroles in de buurt zijn.
  • Inzittenden
    Zorg ervoor dat je niet meer passagiers in je auto meeneemt dan is toegestaan en dat alle inzittenden hun veiligheidsgordels dragen.
  • Huisdier in de auto
    Vervoer je huisdier op een veilige manier in de auto om gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk aan het gebruik van een reismand, reiskennel of speciaal tuigje.

Nieuwe verkeersregels 2024 in Nederland

Per 1 maart 2024 zijn de prijzen voor verkeersboetes verhoogd, waardoor overtredingen duurder kunnen zijn. Ook zijn er nieuwe regels voor winterbanden in Duitsland. Zorg er dus voor vertrek voor dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in Nederland én het buitenland. Wil je meer weten over de Nederlandse verkeersregels? Op de website van Veilig Verkeer Nederland vind je meer informatie over verkeersregels.

Verkeersborden en regels in Nederland

Als weggebruiker heb je dagelijks te maken met verkeersborden. Verkeersborden hebben allemaal een herkenbare vorm en kleur en geven je informatie over voorrang, eenrichtingsverkeer en waarschuwingen. Om veilig en verantwoord te rijden, is het belangrijk dat je je verdiept in de betekenissen van de verschillende verkeersborden. Hieronder geven we je een algemene uitleg over de verkeersborden in Nederland:

  • Waarschuwingsbord: Een wit, driehoekig bord met een rode rand. Dit bord waarschuwt bijvoorbeeld voor een gladde weg bij regen.
  • Voorrangsborden: Deze borden hebben afwijkende vormen. Denk aan de gele borden in ruitvorm met een witte rand. Ook de witte, omgekeerde driehoekige borden met een rode rand zijn herkenbaar als voorrangsborden.
  • Eenrichtingsbord: Een wit, driehoekig bord met een rode rand. Bijvoorbeeld een bord dat waarschuwt dat je niet een straat mag inrijden.
  • Gebodsbord: Een blauw rond of vierkant bord met een wit symbool. Dit bord geeft aan dat er bijvoorbeeld een verplichte rijrichting is.
  • Verbodsbord: Een wit, rond bord met een rode rand. Dit staat bijvoorbeeld bij een weg waar je niet mag rijden of waar een snelheidslimiet geldt.

Wat moet je verplicht in je auto hebben in Nederland?

Hoewel er geen verplichting is voor bepaalde veiligheidsartikelen, is het gebruik van een gevarendriehoek in bepaalde situaties wel verplicht. Daarnaast wordt geadviseerd om een verbanddoos, reservelampen en veiligheidsvesten mee te nemen.

Maximumsnelheid in Nederland

Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 80 km per uur en op de Nederlandse snelwegen geldt een maximumsnelheid van 130 km per uur. Wees alert op eventuele wijzigingen in de maximumsnelheid. Tussen 06:00 en 19:00 uur geldt een maximumsnelheid van 100 km per uur op de Nederlandse snelwegen.

Meer informatie over verkeersregels? Ontdek het bij OHRA

Voor uitgebreide informatie over verkeersregels verwijzen we je graag naar Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daar vind je het complete Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) uitgelegd aan de hand van verkeerssituaties, foto’s en tips.

Het is ook belangrijk om een goede autoverzekering te kiezen. OHRA biedt je drie opties:

Met deze informatie over verkeersregels en veiligheid kun je veilig en met een fijn gevoel de weg op.

Bij OHRA staan we altijd voor je klaar. Heb je vragen over onze autoverzekeringen? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag.