Wat te doen bij een aanrijding

Wat je moet doen bij een aanrijding met een ander voertuig, is afhankelijk van de situatie. Vaak zit de schrik er direct na een aanrijding goed in. Bekijk hier wat je moet doen in welke situatie.

Voordat je handelt...

  • Zet direct je alarmlichten aan
  • Probeer zo kalm mogelijk te blijven

Probeer vervolgens de situatie in te schatten:

Zijn er gewonden of ben je zelf gewond?

Zodra er gewonden zijn, bel je altijd 112. Of vraag je omstanders dit te doen.
Een gewond persoon mag niet verplaatst worden, tenzij er mogelijk explosie- of ander gevaar is.

Wacht op de politie en ambulance. De politie maakt in deze situaties een rapportage op. De informatie over het ongeval gaat naar de Stichting Processen Verbaal in Den Haag. Deze stichting is een tussenpersoon voor je autoverzekering en de politie. Je autoverzekeraar kan bij deze stichting alle informatie over het ongeval opvragen. Een schadeformulier invullen hoeft dus niet in dit geval.

Sta je veilig?

Wel veilig en verkeer wordt niet gehinderd

Zet een gevaren driehoek neer om andere weggebruikers te waarschuwen. Dit doe je op ongeveer 50 m afstand van het ongeluk in een stedelijke omgeving, 100 m op landwegen en minstens 200 m op de snelweg. Maak foto's van de situatie en de schade en vul samen met de andere partij op een veilige plek het schadeformulier in. Je hoeft in dit geval geen politie in te schakelen.

Wel veilig maar auto rijdt niet meer

Zet een gevaren driehoek neer om andere weggebruikers te waarschuwen. Maak foto's van de situatie en de schade en vul samen met de andere partij op een veilige plek het schadeformulier in. Je hoeft in dit geval geen politie in te schakelen. Bel de alarmdienst van je autoverzekeraar. Zij zorgen ervoor dat je auto weggesleept wordt. Kijk voor het nummer op je internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart).

Niet veilig en voertuig hindert verkeer

Verlaat het voertuig alleen als dat veilig kan. Blijf zitten als het niet veilig is, bijvoorbeeld als je midden op de snelweg een aanrijding hebt gehad. Bel 112, ook als je zelf veilig bent, maar je voertuig het verkeer blokkeert. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. 
Pas wanneer de situatie veilig is, vul je samen met de andere partij het schadeformulier in.

Niet veilig, maar auto rijdt nog

Rijd je auto nog? Probeer dan eerst naar een veilige plek te rijden, zoals een parkeerhaven of parkeerplaats. Lukt dat niet, zet je auto dan zoveel mogelijk rechts van de weg en plaats een gevarendriehoek om het verkeer te waarschuwen.
Staat je auto tegen een vangrail, draai dan de voorwielen naar de vangrail toe. Dit voorkomt dat de auto terug de weg op schiet mocht iemand er tegen aan rijden.

Ga zelf op een veilige plek of achter de vangrail staan en trek een veiligheidshesje aan. Maak foto's van de schade en vul samen met de andere partij het schadeformulier in. Je hoeft in dit geval niet de politie te bellen.

Wanneer bel je altijd de politie?

Naast aanrijdingen met gewonden of in een onveilige situatie voor jou of het verkeer, zijn er ook andere situaties waarin je beter de politie in kunt schakelen:

  • Als de andere partij onder invloed is van drank of drugs
  • Als de andere partij geen rijbewijs of verzekering heeft
  • Als je er samen niet uitkomt
  • Als er sprake is van agressie
  • Als er een buitenlands voertuig betrokken is
  • Als de andere partij is doorgereden

Goed om te weten:

  • Verlaat nooit de plek van een ongeval zonder je gegevens eerst met de andere partij uit te wisselen.
  • Het is strafbaar om de plek van een ongeval te verlaten zonder je gegevens eerst uit te wisselen.
  • Wanneer je een Europees schadeformulier hebt ingevuld, moet je binnen 24 uur je schade bij je verzekeraar melden.
  • Bewaar na het ongeval de bonnetjes van alle kosten die je als gevolg van de aanrijding hebt moeten maken.
  • Een verkeersongeval gaat je vaak niet in de koude kleren zitten. Slachtofferhulp Nederland kan je dan helpen bij het verwerken ervan en het afhandelen van de schade.

 

Ook interessant voor jou

Schadevrije jaren en no-claim korting

Zo werkt het.

Tweedehands auto kopen?

10 slimme tips.

Inzittendenverzekering. Nodig of niet?

Lees er alles over.