Mag een kinderzitje voorin de auto? Zo vervoer je je kind veilig.
Kinderen zitten graag voorin. En sommigen het liefst achter het stuur. Maar zolang je kinderen klein zijn, moet je je aan de veiligheidsregels houden. Hoe zit het eigenlijk met die regels? Mag een kinderzitje voorin de auto bijvoorbeeld? En tot welke leeftijd is een autostoel voor je kind verplicht? We zetten het graag voor je op een rij.
Mag een kinderzitje voorin de auto?
Samen met je kind voorin de auto zitten. Hartstikke gezellig natuurlijk. Maar mag het ook? Kortgezegd: ja. In Nederland mag je een kinderzitje voorin de auto plaatsen. Je mag je kind dus voorin de auto vervoeren. Toch zijn er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo houd je de autorit zo veilig mogelijk voor je kind. Welke regels dat zijn, lees je hieronder.
Autostoeltjes voor kinderen: welke autostoel heeft mijn kind nodig?
Je mag dus een kinderzitje voorin de auto plaatsen, maar ook achterin. Het is verplicht om kinderen in een autostoel te vervoeren als ze kleiner zijn dan 1,35 meter. Onder een autostoel voor een kind valt zowel een autostoeltje voor baby's, een peuterstoel en een kinderautostoel. Welke autostoel heeft jouw kind nodig?
Autostoel voor je kind (i-Size tot zo’n 75-85 cm/tot 13 kilo – groep 0+): baby-autostoeltje
Belangrijk om te weten: baby-autostoeltjes zet je altijd tegen de rijrichting in vast. Bij een aanrijding heeft het kindje dan betere steun aan het hoofd en de nek. Houd in gedachten dat je je kind altijd het veiligst vervoert op de achterbank. Zet je een kinderzitje voorin op de bijrijdersstoel? Dan moet je de airbag uitschakelen. Kinderen tot 12 jaar hebben nog niet de juiste lichaamslengte voor de airbag. Door de kracht van de airbag kunnen ze juist gewond raken. In principe mag een kind tot 13 kilo in een baby-autostoeltje, bijvoorbeeld een Maxi-Cosi, worden vervoerd. Let altijd goed op dat je kind niet te groot is voor een baby-autostoeltje.
Autostoel voor je kind (i-Size tussen 60 en 105 cm/9 tot 18 kilo – groep 1): peuterautostoeltje
Voor kinderen van 9 tot 18 kilo gebruik je een kinderautostoeltje die met de rijrichting mee wordt gemonteerd. Dat kan met een autogordel of Isofix. Isofix is een montagetool, waarmee je het autostoeltje in de auto vastmaakt. De meeste nieuwe auto's hebben bevestigingspunten voor Isofix. Het verschil met gewone autogordels is dat er bij Isofix geen speling meer is. Het is veiliger en ook nog eens gemakkelijker en sneller te bevestigen dan een autostoeltje zonder Isofix.
Autostoel voor je kind (i-Size tussen 100 - 135 cm/15 tot 25 kilo- groep 2 en 22 tot 36 kilo – groep 3): kinderstoel
Het laatste autostoeltje voor kinderen, voordat ze veilig zonder kunnen. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers. Een zitverhoger zorgt ervoor dat de autogordel netjes over de schouder van het kind heen valt. Steekt je kind op een gegeven moment boven de 1,35 meter uit? Dan is het groot genoeg voor alleen een autogordel. Een zitverhoger heb je met en zonder rugleuning. Bij een zijdelingse aanrijding is een stoelverhoger met een hoofdstoen en een rugleuning veiliger voor het kind.
Een autostoel voor je kind: waar je verder op moet letten
- Sommige autostoeltjes kun je alleen met Isofix vastmaken en niet met autogordels. Heb je een tweede auto of gaan opa en oma regelmatig met hun kleinkind op stap? Controleer dan eerst of een Isofix-bevestiging mogelijk is in de auto, anders kun je de autostoel niet goed vastzetten.
- Niet alle stoeltjes met Isofix zijn bij voorbaat veilig. Koop alleen een autostoel voor je kind die goed uit de test komt en aan de veiligheidseisen voldoet. De norm voor autostoeltjes werd lange tijd aangeduid met de Europese ECE-norm R44. Inmiddels bestaat er R129 (i-Size). De norm i-Size vervangt de huidige norm R44. Autostoeltjes met i-Size voldoen aan nog strengere veiligheidseisen. Per 1 september 2023 mogen autostoeltjes met de norm R44 niet meer verkocht worden. Je mag ze nog wel gewoon gebruiken, ook na het definitieve verbod in september 2024. Ze mogen alleen niet meer verkocht worden.
- Soms heeft je auto alleen op de achterbank een Isofix bevestiging. De voorstoel is niet altijd uitgerust met Isofix.
- Controleer altijd of je kind goed in de autostoel past. Fabrikanten delen stoeltjes vaak in op basis van het gewicht van kinderen, maar lengte is evengoed belangrijk. Steekt het hoofd van je kind bijvoorbeeld boven het zitje uit? Ga dan voor een groter autostoeltje.
- Vervoer je een kind onder de 12 jaar voorin de auto en kun je de airbag niet uitzetten? Zet dan de autostoel voor je kind zo ver mogelijk naar achteren.
Veilig en verzekerd
Door het veilig vervoeren van kinderen voorkom je helaas nog geen ongelukken. Wel kan je de schade beperken. Is er toch sprake van schade of zelfs letsel? Met een Schade inzittenden- of een ongevalleninzittenden verzekering is de schade verzekerd voor alle inzittenden.