Je auto schorsen doe je zo

auto schorsen

Je auto schorsen kan handig zijn. Misschien ga je voor langere tijd op reis of zijn er medische redenen waardoor je je auto -tijdelijk - niet kunt gebruiken. Wat is schorsen precies en hoe regel je dat? We leggen het je uit. 

Auto schorsen: wat is het?

Als je je van plan bent om je auto langere tijd niet te gebruiken, kan het slim zijn om het kenteken van je auto te laten schorsen. Je kenteken schorsen – en daarmee je auto - betekent dat je niet meer met je auto de openbare weg op mag. Oftewel; je mag de auto wel in bezit hebben, maar je mag er niet mee rijden. Voor een geschorste auto betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Ook is een autoverzekering tijdens een schorsing niet verplicht. Dat bespaart je dus een hoop geld als je je auto een tijd niet nodig hebt. Soms is het verstandig om de auto toch verzekerd te laten voor schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm. Laat je je auto schorsen, dan wordt je autoverzekering niet automatisch stopgezet. Houd dit dus zelf goed in de gaten. 

Goed om te weten

Met een geschorste auto is het verboden om de openbare weg op te gaan. Denk dus goed na of schorsen voor jou een goede optie is. Als je je auto toch nog af en toe nodig hebt, is het schorsen van je auto geen goed idee. Ga je namelijk toch de weg op met een auto die geschorst is? Dan kun je een flinke boete verwachten. 

Het schorsen van je auto: hoe regel je dat?

Laat je je auto schorsen? Dan moet de auto op jouw naam staan en moet je in het bezit zijn van een kentekenbewijs. Je regelt de schorsing bij een kentekenloket, RDW keuringsstation of RDW balie. Vergeet je legitimatiebewijs, tenaamstellingscode en overschrijvingsbewijs of kentekencard niet mee te nemen. Regel je de schorsing liever online? Dat kan ook. Op de website van de RDW kun je inloggen met je DigiD en de auto schorsen. Je kunt een auto schorsen wanneer je wilt. 

Houd je APK in de gaten

Ook geschorste auto’s moeten APK gekeurd worden. Houd dus goed in de gaten wanneer de APK voor je auto afloopt. Op de dag van de keuring mag je wél met een geschorste auto naar de keuringslocatie rijden. Wel gelden een aantal regels:

  • Je moet de afspraakbevestiging – met tijdstip van de keuring – bij je hebben tijdens de rit
  • Je auto moet WA verzekerd zijn die dag
  • Je mag alleen rond het tijdstip van de keuring naar de keuringslocatie en terug rijden en geen omwegen maken
  • Je betaalt voor deze dag geen motorrijtuigenbelasting

Auto schorsen? Dit zijn de kosten

In principe bestaan er twee verschillende tarieven voor het schorsen van je auto gedurende 1 jaar. Eén voor auto’s tot 15 jaar oud en één voor auto’s van 15 jaar en ouder. Voor auto’s tot 15 jaar oud betaal je € 75,65 voor 1 jaar schorsing. Voor auto’s van 15 jaar of ouder betaal je € 24,95 voor 1 jaar schorsing. Die tarieven lopen – vanzelfsprekend – iets op als je ervoor kiest om je auto langer dan 1 jaar te schorsen.

Het schorsen van je auto opheffen

Je kunt je auto 1, 2 of 3 jaar laten schorsen. De schorsing verloopt automatisch na de gekozen periode, tenzij je die zelf verlengt. Je kunt de schorsing op ieder moment – voor het aflopen van de gekozen periode - opheffen. Hef je de schorsing op? Houd dan rekening met het volgende:

  • Je krijgt je geld niet terug als je de schorsing vroegtijdig beëindigt;
  • Zodra de schorsing is opgeheven, moet je auto een geldige APK hebben en minstens WA verzekerd zijn;
  • Hef je je schorsing binnen een maand op? Dan betaal je over die maand alsnog motorrijtuigenbelasting.

Het kan voorkomen dat je een geschorste auto van iemand koopt. In dat geval hoef je niets te doen. De schorsing wordt automatisch beëindigd, zodra de auto op jouw naam staat.