Accu leeg van je auto? Zo kun je snel weer op pad
Een auto haalt zijn energie uit de accu. Is de accu leeg van je auto? Dan start je auto niet. Ook je autolampen, ruitenwissers, radio of verwarming doen het niet, als de accu van je auto leeg is. Onhandig en dat wil je liever niet natuurlijk. Wat zijn de oorzaken van een lege accu en hoe laad je ‘m zo snel mogelijk weer op?
Accu leeg van je auto? Dit zijn de oorzaken
Krijg je de motor van je auto niet gestart? En hoor je een gek, tikkend geluid? Grote kans dat de accu leeg is van je auto. Een lege accu komt nooit op een goed moment. Je hebt haast, geen startkabels mee of staat in de middle of nowhere. Net als alle auto-onderdelen, slijt ook de accu. De meeste accu’s gaan zo’n vijf jaar mee. Is ‘ie aan z’n eind? Daar doe je niks aan.
Accu leeg in de winter
Een lege accu kan meerdere oorzaken hebben. Zo presteert je accu tijdens de winter bijvoorbeeld minder goed door kou. Als je korte stukjes in je auto rijdt, kan het zijn dat de accu ’s winters niet goed oplaadt en sneller leeg is. Rijd ’s winters af en toe eens een langer stuk om dat te voorkomen. Zo geef je de accu de tijd om weer goed op te laden.
Accu leeg door lampen die aan blijven staan
Laat je ’s nachts per ongeluk de lampen van je auto aanstaan? Ook dan loopt je accu leeg. Met je accu zelf is dan waarschijnlijk niets mis. Je moet ‘m alleen weer aan de praat krijgen.
Een lege accu starten met én zonder startkabels
Is je accu leeg? Zo kun je de motor van je auto zo snel mogelijk weer starten.
Lege accu starten met startkabels
Misschien heb je het al eens geprobeerd. Je auto starten met behulp van een andere auto en startkabels. Zorg dat je de startkabels altijd in je auto hebt liggen. Een startkabel bestaat altijd uit een rode (plus) en zwarte (min) kabel. Hoe kun je je accu starten met startkabels?
Zorg dat je alle kabels in de juiste volgorde vastzet:
- Zet de twee auto's met de voorkant naar elkaar toe.
- Maak één klem van de rode kabel vast op de pluspool van de volle accu (van de helpende auto).
- Maak de andere klem van de rode kabel vast op de pluspool van je eigen - en dus lege - accu.
- Maak één klem van de zwarte kabel vast op de minpool van de volle accu.
- Maak de andere klem van de zwarte kabel vast op een willekeurig metalen deel van de auto - op een gedeelte zonder lak. Bijvoorbeeld op de motor of op het chassis.
Zitten alle kabels op de juist plek? Ga door met de volgende stappen:
- Start de motor met de volle accu en laat deze een paar minuten lopen met een verhoogd toerental.
- Zorg dat je alle elektronica in je eigen auto uitzet en start de motor met een lege accu.
- Laat de lege accu minstens vijf minuten laden door beide motoren te laten draaien.
- Zet de auto niet uit en verwijder de kabels in omgekeerde volgorde. Haal de klem eerst van het metalen deel, dan van de minpool van de volle accu, dan van de pluspool van de lege accu en vervolgens van de pluspool van de volle accu.
- Rijd minstens een halfuurtje met de auto die een lege accu had, zodat de accu weer goed kan opladen.
Lege accu starten zonder startkabels
Is de accu van je auto leeg en wil je ‘m starten zonder startkabels? Dan kun je proberen om je auto duwend aan de praat te krijgen. Je hebt wel een aantal helpende handen nodig die de auto duwen. Let erop dat je alleen een handgeschakelde auto kunt aanduwen. Bij een automaat gaat het niet lukken. Heb je een startknop in plaats van een contactslot? Ook dan lukt aanduwen meestal niet. Hoe duw je een auto aan?
- Zet het contact van de auto aan.
- Zorg dat je alles dat stroom vraagt uitzet, zoals de autolampen, radio of airco.
- Zet je auto in de tweede versnelling en houd de koppeling ingedrukt.
- Laat iemand de auto zo hard mogelijk duwen.
- Laat de koppeling opkomen en geef veel gas.
- Slaat de motor aan? Druk dan gelijk de koppeling weer in.
- Zet de motor niet meer uit, maar zorg dat je gelijk een ritje maakt van een halfuur zodat de accu goed oplaadt.
Heb je vaak een lege accu? Vervang 'm!
Heb je je accu aan de praat gekregen, maar wil je auto een volgende keer weer niet starten? Dan kan het zijn dat je accu echt aan vervanging toe is. Gemiddeld gaat een autoaccu zo’n vijf jaar mee. Met een accutester kun je het prestatievermogen van je accu controleren. Heb je die niet, dan kun je dat door een autogarage laten doen.