Rijden onder invloed

Je weet het. Rijden met teveel drank op, mag niet. Maar je hebt het wel gedaan. Je hebt een aanrijding veroorzaakt met schade aan de auto van een ander en aan die van jezelf. En misschien is er ook nog iemand gewond geraakt. Wat dan? Hoe zit het dan met je autoverzekering?

Wat is rijden onder invloed precies?

Rijden onder invloed betekent dat de bestuurder teveel alcohol heeft gedronken. Of de bestuurder heeft middelen zoals drugs of medicijnen gebruikt waardoor hij minder goed rijdt. 

Met teveel alcohol op achter het stuur?

  • Als je beginnend bestuurder bent, dan mag je maximaal 0,2‰ alcohol in je bloed hebben (maximale alcoholpromillage). Haal je als 16- of 17-jarige je rijbewijs? Dan ben je in de 7 jaar daarna een beginnend bestuurder. Haal je als 18-jarige je rijbewijs, dan ben je de 5 jaar daarna beginnend bestuurder
  • Ben je geen beginnend bestuurder, dan is het maximale alcoholpromillage 0,5‰

Is je alcoholpromillage hoger, dan wordt dat gezien als rijden onder invloed. Ofwel, dan heb je teveel alcohol op. Rijden onder invloed heeft gevolgen voor de dekking van je autoverzekering.

Verplicht schade vergoeden

Veroorzaak je schade bij iemand anders, een andere auto of rijd je ergens tegenaan, dan vergoeden we de schade aan diegene van wie die auto of dat object is. Dat zijn we namelijk verplicht op grond van de wet. We eisen dan van jou dat je dit schadebedrag aan ons terug betaalt.

Met teveel alcohol op ben je niet verzekerd. Dat betekent:

  • dat je de schade die je bij iemand anders veroorzaakt, zelf moet betalen 
  • dat je ook schade aan je eigen auto zelf moet betalen
  • dat we je verzekering stoppen. Dit registreren we bij het CIS

Onder invloed rijden is een misdrijf

Als je rijdt onder invloed van alcohol of drugs, is dat een misdrijf. Dit wordt bestraft, bijvoorbeeld met een geldboete, een verplichte cursus of het inleveren van het rijbewijs. Je kunt er zelfs gevangenisstraf voor krijgen.