Stuurbekrachtiging kapot

Binnenkant van een auto

Is je stuurbekrachtiging kapot en ben je benieuwd wat je hier aan kunt doen? Bij OHRA helpen we je graag om weer veilig de weg op te gaan. Ontdek hier wat je kunt doen als je stuurbekrachtiging problemen vertoont.

Wat is stuurbekrachtiging? 

Stuurbekrachtiging is een onmisbaar onderdeel van moderne auto's. Het maakt het besturen van een auto makkelijker door speciale ondersteuning.  

Kun je rijden zonder stuurbekrachtiging?  

Je kunt rijden zonder stuurbekrachtiging, maar het besturen van je auto wordt hierdoor erg zwaar.  

Hoe werkt stuurbekrachtiging?  

Stuurbekrachtigingssystemen zijn ontworpen om de lichamelijke inspanning die nodig is om een voertuig te besturen te verminderen. Stuurbekrachtigingssystemen maken gebruik van verschillende technologieën om dit te bereiken. Welke technologieën dit precies zijn, hangt af van het type voertuig. 

Soorten stuurbekrachtiging 

Er zijn verschillende soorten stuurbekrachtiging: 

Hydraulische stuurbekrachtiging (HPS) 

Bij hydraulische stuurbekrachtiging wordt hydraulische druk gebruikt om de besturing makkelijker te maken. Hydraulische druk is een aandrijftechniek voor je auto. Deze techniek maakt gebruik van vloeistof, die zorgt dat het draaien van het stuur minder kracht kost. 

Elektro-hydraulische stuurbekrachtiging (EHPS) 

Dit systeem combineert hydraulische techniek met een elektronische regeling. Op basis van de snelheid van de auto, hoe scherp de bocht is en andere dingen, berekent de elektronische regeling de hydraulische druk. Hierdoor kan het systeem zich aanpassen aan verschillende rijomstandigheden en de juiste stuurkracht regelen. 

Elektrische stuurbekrachtiging (EPS) 

Bij elektrische stuurbekrachtiging wordt de kracht geleverd door een elektromotor in plaats van hydraulische druk. De elektromotor is verbonden met het stuursysteem en levert de kracht die nodig is om te sturen. Sensoren ‘zien’ het sturen van de bestuurder en passen de hoeveelheid  ondersteuning aan om een soepele en fijne stuurervaring te bieden. 

Reparatiekosten stuurbekrachtiging 

De reparatiekosten van stuurbekrachtiging kunnen nogal verschillen. Dit ligt bijvoorbeeld aan het type voertuig, het specifieke probleem met de stuurbekrachtiging, de gebruikte onderdelen en het aantal uur wat de reparatie kostte. 

Veilig op weg met OHRA 

Bij OHRA begrijpen we het belang van veiligheid op de weg. Daarom bieden we uitgebreide autoverzekeringen aan. Zo kun je met een gerust hart de weg op.