Een ongeval. Hoe zit het met je aansprakelijkheid?

Vrouw belt autoschade

Stel je raakt betrokken bij een ongeval met een andere automobilist, een fietser of een voetganger. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid? Wij leggen het uit.

Aanrijding met andere automobilist

Als jij aansprakelijk bent

Als jij aansprakelijk bent voor het ongeval, ben je aansprakelijk voor eventuele schade van de andere partij. Dat betekent dat jij verplicht bent om de schade van de ander te vergoeden. Meld in dat geval de schade bij je verzekeraar. Deze vergoedt de persoonlijke en materiële schade van de andere weggebruiker. Dat gebeurt via de WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) van je autoverzekering. Die WA dekking is verplicht voor elke gemotoriseerde weggebruiker.

Schade aan je eigen auto wordt in dit geval alleen vergoed als je All-Risk (Volledig Casco) verzekerd bent.

Als de ander aansprakelijk is

Is de andere partij aansprakelijk voor de schade, of vind jij dat de ander aansprakelijk is? Meld het bij je verzekeraar.

Als je All-Risk (Volledig Casco) bij OHRA verzekerd bent, vergoeden wij eerst je schade. Daarna proberen we om de schade te verhalen op de verzekeraar van de andere weggebruiker. 
Je kunt direct een afspraak maken met een bij OHRA aangesloten garage om je schade zo snel mogelijk te laten herstellen. Wil je hier geen gebruik van maken? Dan schakelen wij een schade-expert in om de schade vast te stellen.

Heb je een aanvullende rechtsbijstandverzekering? Dan kun je juridische hulp krijgen, bijvoorbeeld wanneer je letselschade oploopt tijdens een aanrijding en je deze kosten wilt verhalen op de veroorzaker. Of wanneer je schade hebt opgelopen door een andere partij en deze niet onder de dekking van je eigen autoverzekering valt.

Hoe toon je aansprakelijkheid van de ander aan?

Het is niet altijd makkelijk om de aansprakelijkheid van een ander aan te tonen. Probeer in elk geval zoveel mogelijk 'bewijsmateriaal' te verzamelen. Maak foto's van de plek waar het ongeluk gebeurde. Noteer kentekens, namen, adressen en telefoonnummers van betrokkenen en eventuele getuigen.

Vul samen met de andere partij ook het schadeformulier in en laat deze ondertekenen. Je kunt ook online je schade melden via een mobiele app zoals mobielschademelden.nl (onderdeel van Verbond van Verzekeraars).

Aanrijding met fietser of voetganger

Fietsers en voetgangers worden gezien als 'zwakkere verkeersdeelnemers' omdat ze meer kans hebben op zwaar letsel bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. Daarom ben jij als automobilist volgens de wet aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger. Ook als het niet jouw schuld is. Er wordt dan gekeken welk deel van de schade jij moet betalen. Je bent niet aansprakelijk als je kunt aantonen dat er sprake was van overmacht. 

Als het slachtoffer jonger is dan 14 jaar, ben je als automobilist altijd aansprakelijk. Ook als er sprake is van overmacht. Enige uitzondering daarop is wanneer je kunt aantonen dat het kind het ongeluk opzettelijk heeft veroorzaakt. Maar dat is in de praktijk bijna nooit het geval.

Zelf schade door een aanrijding met een fietser of voetganger?

Als je zelf (ook) schade hebt door een ongeval met een fietser of voetganger, kun je de voetganger of fietser hiervoor aansprakelijk stellen. Ook als deze geen aansprakelijkheidsverzekering heeft. Meld dus altijd je schade bij je verzekeraar.

Je schadevrije jaren

Als je kunt aantonen dat je zelf geen schuld had aan het ongeval met een fietser of voetganger, dan val je bij OHRA niet terug in je no-claim. Je behoudt dan het aantal schadevrije jaren wat je tot dan toe hebt opgebouwd.

Conclusie

Ben jij aansprakelijk voor de aanrijding? Dan vergoedt je verzekeraar de schade aan de ander via de WA-dekking van je autoverzekering. Ben je All-Risk verzekerd, dan wordt ook de schade aan je eigen auto vergoed. Ligt de aansprakelijkheid bij de ander? Zorg dan dat je dit zoveel mogelijk kunt aantonen en neem in alle gevallen contact op met je verzekeraar.

Bij aanrijdingen met fietsers en voetgangers ben je als automobilist altijd aansprakelijk, tenzij je overmacht kunt aantonen. Is de persoon jonger dan 14 jaar, dan ben je ook bij overmacht aansprakelijk. Heb je een autoverzekering van OHRA? Dan behoud je wel je schadevrije jaren als je zelf geen schuld had aan de aanrijding.

Ook interessant voor jou