Een auto overschrijven doe je zo
Heb je een auto gekocht? Dan wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk mee de weg op. Nog even geduld, je moet eerst de auto overschrijven op jouw naam. Tegenwoordig kan dat heel makkelijk en snel. Lees mee hoe je je auto kunt overschrijven.
Waarom moet je je auto overschrijven?
Een auto kopen is één ding. Zorgen dat je ook echt eigenaar wordt van de auto, is een tweede. Zolang je de auto namelijk niet overschrijft op jouw naam, blijft ‘ie in eigendom van de huidige eigenaar. De huidige eigenaar blijft dan ook verantwoordelijk voor eventuele schade. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg daarom dat je de auto gelijk overschrijft bij de aankoop. Zo weet je zeker dat de auto op jouw naam staat, nadat je ‘m gekocht hebt.
Na het overschrijven kun je een passende autoverzekering afsluiten. Houd er rekening mee dat het in Nederland verplicht is om in ieder geval een WA verzekering af te sluiten voor je auto. Ook als hij stilstaat.
Een auto op naam zetten? Zo doe je dat!
Een auto overschrijven kan op verschillende manieren. Vroeger kon dat alleen bij een kentekenloket of RDW-erkende autogarage, maar tegenwoordig kan het ook online. Wel zo makkelijk.
Auto online overschrijven
Je auto online op naam zetten gaat lekker snel. Wat heb je daarvoor nodig? Een kentekencard (geen papieren kentekenbewijs) en tenaamstellingscode van de huidige eigenaar. En je eigen identiteitskaart, paspoort of rijbewijs met chip. Ook moet je een mobiele telefoon met NFC-chiplezer hebben.
Voldoe je aan deze voorwaarden? Bezoek dan de website van de RDW. Je krijgt gelijk een inlogscherm voor je DigiD te zien. Log in, volg de stappen en voer de identiteitscheck uit. Daarna kun je de auto echt overschrijven via de knop ‘Auto overschrijven’. Daar vul je het documentnummer van de kentekencard van de huidige eigenaar in. Ook vul je daar zijn tenaamstellingscode in. Die bestaat, in totaal, uit 9 cijfers. Nadat je akkoord hebt gegeven, ontvang je een e-mail van de RDW waarin staat dat je officieel eigenaar bent geworden. Vanaf dat moment ben jij verantwoordelijk. Via de mail ontvang je ook het vrijwaringsbewijs voor de oude eigenaar en deel 1 van jouw nieuwe tenaamstellingscode. Dit zijn vier cijfers.
Het nieuwe kentekenbewijs - waar jouw naam op staat - ontvang je een aantal dagen later via de post. Ook ontvang je deel 2 (bestaande uit 5 cijfers) van jouw tenaamstellingscode. Deze moet je goed bewaren voor als je de auto weer wilt verkopen.
Auto overschrijven bij een kentekenloket of RDW erkende garage/dealer
Voldoe je niet aan de voorwaarden om de auto online op jouw naam te zetten? (Bijvoorbeeld wanneer er alleen een papieren kentekenbewijs en geen kentekencard is). Dan kun je ‘m ook overschrijven bij een kentekenloket. Dit vind je onder andere bij een postkantoor. Overschrijven werkt ongeveer hetzelfde. Zorg dat je het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van de huidige eigenaar meeneemt. Ook heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Na het overschrijven krijg je ook hier een vrijwaringsbewijs en deel 1 van jouw tenaamstellingscode. Het nieuwe kentekenbewijs - met jouw naam - en deel 2 van jouw tenaamstellingscode worden per post naar je opgestuurd.
Je kunt ook een auto kopen bij een autogarage/dealer. Vaak zijn deze bedrijven gevolmachtigd door de RDW om auto’s direct na aankoop over te schrijven. Dit werkt op dezelfde manier als bij het postkantoor.
Auto op naam zetten: de kosten
Als je een auto gaat overschrijven, wil je natuurlijk weten wat dat kost. Voor € 10,75 kun je een auto op jouw naam zetten. Vergeet na het overschrijven niet om een autoverzekering af te sluiten. Vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat, ben jij verantwoordelijk. Onverzekerd een ongeluk veroorzaken, kan je in grote financiële problemen brengen. Gewoon gelijk verzekeren dus.
Ook bij OHRA kun je een autoverzekering afsluiten. Ontdek welke verzekering het beste bij jou past.