Geen zorgverzekering? Dat kan vervelend worden…

Je bent in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Ook als je normaal gesproken gezond bent. Heb je geen zorgverzekering? Dan kun je een hoge boete krijgen én moet je zelf je zorgkosten betalen. En dat kan hoog oplopen. We laten stap voor stap zien wat er gebeurt als je geen zorgverzekering hebt.

Stap 1. Aanmaning van het CAK

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) is een overheidsinstantie die onverzekerden opspoort. Dit is zo vastgelegd in de Wet opsporing en verzekering onverzekerde zorgverzekering. Ben je niet verzekerd? Dan krijg je een waarschuwingsbrief van het CAK. Vanaf dat moment heb je 3 maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Lees de uitleg van het CAK.

Stap 2. Boete als je geen actie onderneemt

Als blijkt dat je na die 3 maanden nog geen zorgverzekering hebt afgesloten, dan krijg je van het CAK een forse boete. Sluit je daarna nog geen zorgverzekering af? Dan krijg je 3 maanden later een 2e boete van hetzelfde bedrag.

Stap 3. Nog geen actie ondernomen? CAK sluit verzekering voor je af

Heb je 9 maanden na de eerste brief van het CAK nog geen zorgverzekering afgesloten? Dan sluit het CAK er een af namens jou. Jij bent verplicht de premie te betalen. Je hebt vanaf dat moment wel een basisverzekering en dus recht op vergoedingen. Vind je de premie te hoog? Kijk dan of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Zelf een zorgverzekering afgesloten?

Op het moment dat het CAK een zorgverzekering voor je afsluit, of wanneer je dit zelf doet, meldt het CAK je af als onverzekerde.