Zwanger en je zorgverzekering: een handige checklist

Als je zwanger bent of wilt worden, komt er veel op je af. Je moet keuzes maken, dingen regelen en een hoop uitzoeken. Je zorgverzekering nog eens goed bekijken hoort daar ook bij. Want moet je een zwangerschap doorgeven aan je zorgverzekering? En moet je je zorgverzekering aanpassen als je zwanger bent? We vertellen je er graag meer over.

Zwangerschap doorgeven aan zorgverzekering

Je hoeft je zwangerschap meestal niet door te geven aan je zorgverzekering. Wel moet je een aantal zorg-gerelateerde dingen regelen. Soms ook voor een bepaalde termijn. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Vergoedingen vanuit je zorgverzekering bij een zwangerschap

1. Wat je direct kunt regelen als je zwanger bent

Als je weet dat je zwanger bent, kun je gelijk een verloskundige kiezen en een afspraak maken. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Meestal heb je de eerste afspraak met de verloskundige tussen week 7 en 10 van je zwangerschap.

2. Na de termijnecho (10-12 weken zwanger)

Aanvragen kraamzorg

Je kunt dit ook direct regelen als je weet dat je zwanger bent, maar het handig om even de termijnecho af te wachten. Je weet dan wat je uitgerekende datum is. Zorg wel dat je daarna niet te lang wacht en vraag het uiterlijk voor de 16e week van je zwangerschap aan.

Aanvragen kraampakket via je zorgverzekering

Als je de kraamzorg hebt geregeld, kun je een kraampakket via je zorgverzekering aanvragen. Als je thuis gaat bevallen ben je verplicht om dit in huis te hebben. Maar ook als je dat niet van plan bent, komt het pakket van pas. Er zitten handige spullen in die je tijdens en na je bevalling kunt gebruiken.

3. Tijdens je zwangerschap

Vergoeding echo's

Standaard krijg je 3 echo’s aangeboden: de termijnecho (tussen de 10 en 12 weken), de 13-weken echo en de 20-weken echo. Deze echo’s worden vergoed vanuit je basisverzekering. Als je zonder medische indicatie extra echo’s wilt laten maken, betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Je verloskundige kan vanwege medische redenen ook besluiten om extra’s echo’s te maken. Omdat het om een medische indicatie gaat, wordt dit vanuit je basisverzekering vergoed.

Diverse onderzoeken en testen

Vóór de 13 weken zwangerschap heb je de mogelijkheid om je bloed te laten onderzoeken op infectieziekten en antistoffen. Dit onderzoek is vrijwillig en gebeurt alleen met je toestemming. Het onderzoek is gratis. Je kunt ervoor kiezen om daarnaast een NIPT-test te laten doen. De test geeft een indicatie van de kans op een chromosoomafwijking. De kosten van de NIPT-test worden vergoed vanuit je basisverzekering.

Zwangerschapscursussen

Een zwangerschapscursus is gericht op de voorbereiding van de bevalling. En op het lichamelijke herstel na de bevalling. Denk aan zwangerschapsgym of -yoga, een bevallingscursus of ‘hypnobirthing’. Een zwangerschapscursus wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms heb je vanuit de aanvullende verzekering recht op een vergoeding per zwangerschap of per jaar. Er kunnen voorwaarden aan gesteld worden.

Plaats bevalling kiezen

Als je een medische indicatie hebt, beval je in het ziekenhuis. Vaak onder begeleiding van een gynaecoloog. Als je geen medische indicatie hebt, heb je een aantal keuzes. Het is goed om hier alvast over na te denken. Je kunt ervoor kiezen om in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of in een kraamhotel te bevallen. Zonder medische indicatie heet dit een poliklinische bevalling. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Soms wordt deze eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Je kunt er ook voor kiezen om thuis te bevallen, in je eigen vertrouwde omgeving en onder begeleiding van een verloskundige. De verloskundige zorg wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering.

4. Tijdens je bevalling

Waar je wilt bevallen

Als je geen medische indicatie hebt, kun je de keuze waar je wilt bevallen nog tot het laatst mogelijke moment uitstellen. Misschien wilde je poliklinisch bevallen, maar gaat het thuis toch heel soepel. Of wilde je thuis bevallen, maar vind je het toch ineens fijner om naar het ziekenhuis te gaan. Dat mag gewoon.

Pijnbestrijding

Als de pijn tijdens de bevalling ondragelijk wordt, kun je kiezen voor pijnbestrijding. Dat kan op medische indicatie of op eigen verzoek. Als je voor pijnbestrijding met medicijnen kiest, wordt je bevalling automatisch medisch. De medicijnen kunnen namelijk bijwerkingen hebben, extra begeleiding is dan nodig. De pijnbestrijding wordt vergoed vanuit je basisverzekering

Soms kun je ook kiezen voor natuurlijke pijnbestrijding of alternatieve pijnbestrijding. Dit is pijnbestrijding zonder medicijnen. Als je hiervoor kiest, wordt je bevalling dus niet direct medisch. Deze soorten pijnbestrijding worden meestal niet door je basisverzekering gedekt. Soms heb je recht op een vergoeding vanuit je aanvullende verzekering.

5. Na je bevalling

Geboorteaangifte

Als je kindje is geboren, moet je binnen 3 dagen aangifte doen bij de gemeente. De geboortedag telt niet mee en de baby hoeft voor de aangifte niet mee. Lees hier meer over de geboorteaangifte.

Aanmelden zorgverzekeraar

Meld je baby zo snel mogelijk aan bij de zorgverzekeraar. Het kindje is gratis meeverzekerd met een ouder. Als jij en je partner niet dezelfde verzekeraar hebben, kun je zelf kiezen waar je je kindje aanmeldt. Doe de aanmelding zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen 4 maanden.

Kraamzorg

Na de bevalling kun je kraamzorg krijgen. Wettelijk gezien heb je minimaal recht op 24 uur en maximaal op 80 uur. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar er geldt wel een eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Soms wordt dit gedekt vanuit de aanvullende verzekering.

Lactatiekundige

Het kan nodig of wenselijk zijn om een lactatiekundige in te schakelen. Een lactatiekundige geeft advies en voorlichting over borstvoeding. Dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms heb je recht op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Als je zwanger bent, is het fijn om te weten wat je van je zorgverzekering kunt verwachten. Daarom hebben we de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet. Op zoek naar een specifieke vergoeding? In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering kun je vinden wat er vanuit je basisverzekering en aanvullende zorgverzekering vergoed wordt.