Rijden met medicijnen. Mag dat eigenlijk?

Misschien doe je het wel eens, zonder dat je je er bewust van bent. Rijden met medicijnen. Wist je dat sommige medicijnen invloed hebben op je rijvaardigheid? Het is dan ook niet gek dat je je afvraagt: 'Mag ik eigenlijk rijden met medicijnen?' We leggen je graag uit hoe het zit met medicijngebruik in het verkeer én met welke medicijnen je niet mag rijden. Check voor het gebruik van medicijnen altijd de bijsluiter en raadpleeg de (huis)arts.  

Mag je rijden met medicijnen? 

Het gebruik van medicijnen kan invloed hebben op je rijgedrag. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, gebruikt één op de zes Nederlanders medicijnen die gevaarlijk kunnen zijn tijdens het rijden. Door sommige medicijnen concentreer je je minder goed of word je slaperig. Niet zo handig in het verkeer. Maar dat betekent niet dat je helemaal niet mag rijden met medicijnen. Er zijn ook veel medicijnen die geen invloed hebben op het autorijden. Daar kun je gerust mee in de auto stappen.  

Met welke medicijnen mag je niet rijden? 

Laten we eerst eens kijken wat er in de wet staat over rijden met medicijnen. Simpel gezegd is het volgens de wet verboden om een voertuig te besturen onder invloed van een medicijn waarvan je weet óf kunt weten dat het invloed heeft op je rijvaardigheid. In de praktijk is dat wel een lastige wet om te controleren. Want hoe ben je er zeker van dat iemand weet dat het medicijn invloed heeft op rijgedrag? Er bestaat geen test voor, zoals dat bijvoorbeeld bij alcohol het geval is. Bij alcohol is het strafbaar als je een bepaald promillage alcohol in je bloed hebt tijdens het rijden. Bij medicijnen is daar geen grens voor bepaald. Maar met welke medicijnen mag je dan niet rijden? Om het medicijngebruikers makkelijker te maken, wordt op de verpakking van een medicijn aangegeven of je veilig kunt rijden met medicijnen. Waar zie je dat dan? 

  • Het wordt genoemd op het etiket. 
  • Op de verpakking zit een gele sticker of afbeelding waar het op staat. 
  • Het wordt genoemd in de bijsluiter. 

Zo kun je veilig rijden met medicijnen 

Voordat je de auto instapt, moet je weten of je veilig kunt rijden met medicijnen. Dit staat altijd op de verpakking of bijsluiter. Heb je de verpakking of bijsluiter weggegooid? Gelukkig bestaat er ook een handige online tool om je medicijn te checken. Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl voer je in welk medicijn je slikt. Zo zie je gelijk of je medicatie invloed heeft op je rijvaardigheid en of je veilig rijdt met jouw medicijnen.  

Kun je volgens de site of de verpakking niet veilig rijden met medicijnen? Vraag dan eens een apotheker of arts om advies. Soms kun je bijvoorbeeld een vergelijkbaar medicijn krijgen – waarmee je wel mag rijden – of is het mogelijk om een lagere dosering te slikken. Een apotheker kan ook het advies geven om je medicatie op een ander moment te nemen, zodat je geen medicijnen neemt als je moet rijden. Bepaal nooit zelf wanneer je je medicatie inneemt, overleg dit altijd met een apotheker of arts. Let op, medicijngebruik is erg persoonlijk. Of je kunt én mag rijden met medicijnen hangt onder andere af van het soort medicijn en de dosering.  

Het belangrijkst is natuurlijk dat je zelf zo veilig mogelijk de weg op gaat. Heeft een medicijn invloed op je rijgedrag? Vraag dan een apotheker om advies en laat de auto even staan. Rijden met medicijnen kan alleen als het medicijn geen invloed heeft op je rijvaardigheid. Zo houd je het verkeer veilig voor jezelf én een ander.