Bandenspanning

Een goede bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid en prestaties van je auto. Wanneer heb jij voor het laatst je bandenspanning gecheckt? Bij OHRA vertellen we je alles wat je moet weten over bandenspanning!

Wat is bandenspanning en waarom is het belangrijk? 

Bandenspanning verwijst naar de druk in je autobanden, uitgedrukt in psi (pounds per square inch) of bar. Het hebben van de juiste bandenspanning is van belang om verschillende redenen: 

  • Veiligheid 

Goed opgepompte banden zorgen voor een betere grip op de weg, wat de remprestaties verbetert en het risico op slippen vermindert, vooral wanneer het nat of glad is buiten.   

  • Brandstofefficiëntie 

Een goede bandenspanning helpt brandstof te besparen. Onder- of over opgeblazen banden kunnen zorgen voor een hoger brandstofverbruik, wat zorgt voor extra kosten en meer vervuiling. 

  • Bandenslijtage 

Een bandenspanning kan zorgen voor ongelijke slijtage van de banden, waardoor de banden sneller vervangen moeten worden. En dat brengt natuurlijk weer onverwachte kosten en verminderde veiligheid met zich mee. 

Hoe controleer en onderhoud je bandenspanning? 

Het is verstandig om regelmatig de bandenspanning van je auto te controleren, het liefst minstens één keer per maand en vóór het maken van lange reizen. Volg deze eenvoudige stappen om de bandenspanning te controleren: 

  • Gebruik een betrouwbare bandenspanningsmeter: Met een goede bandenspanningsmeter krijg je nauwkeurige metingen. Deze zijn te koop bij de meeste benzinestations en autodealers. 
  • Lees de handleiding van je auto: Check het autoboekje of de binnenkant van de deur van de bestuurder om te zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. 

  • Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn: Dit betekent dat je de banden moet controleren voordat je met de auto gaat rijden, omdat de wrijving van het rijden de druk in de banden verhoogt. 

  • Pas de bandenspanning aan als dat nodig is: Voeg lucht toe of laat lucht ontsnappen totdat de bandenspanning gelijk is met de aanbevolen druk. 

Het bandenspanningslampje 

Er is ook een lampje dat gaat branden als de bandenspanning te laag ligt. Het bandenspanningslampje is een waarschuwing. Het lampje gaat branden zodra bij één van je banden de druk 20 procent lager ligt dan aanbevolen. Dit wordt constant gemeten via TPMS-sensoren.  

Het belang van de juiste bandenspanning voor winterbanden en aanhangers 

Ga jij op wintersport? Dan is het controleren van de bandenspanning erg belangrijk. Koude temperaturen kunnen de bandenspanning laten dalen, wat de grip op de weg kan verminderen. Voor aanhangers geldt hetzelfde; houd rekening met de aanbevolen bandenspanning voor de belasting die je vervoert. 

Kun je rijden met een te lage bandenspanning? 

Rijden met te lage bandenspanning is mogelijk. Het is alleen niet aan te raden om te rijden met een te lage bandenspanning. Rijden met een te lage bandenspanning kan namelijk gevolgen hebben, waaronder een verminderde controle over je auto, een langere remafstand en een groter risico op klapbanden. Ook kan het zorgen voor veel bandenslijtage en meer brandstofverbruik. 

De beste bandenspanning voor jouw auto 

De aanbevolen bandenspanning is afhankelijk van het merk en model van je auto. Check altijd de handleiding van je voertuig. Bij twijfel kun je ook bij een gekwalificeerde monteur terecht. 

Bereken nu je premie bij OHRA 

Zonder zorgen op weg? Dan mag een goede autoverzekering natuurlijk niet ontbreken. Sluit je autoverzekering dus af bij OHRA. Bereken nu je premie