Autorijden tijdens je zwangerschap. Mag dat eigenlijk?

Hoera, je bent zwanger! Hoe langer je in verwachting bent, hoe lastiger autorijden wordt. Tot wanneer mag je eigenlijk autorijden tijdens je zwangerschap? En hoe zit dat na je bevalling? Toch wil je je autorit namelijk wel zo comfortabel mogelijk houden.

Zwanger en autorijden: tot wanneer mag dat?

Zwanger en autorijden; dat mag. Hoewel het waarschijnlijk steeds minder comfortabel wordt met een dikke buik, kun je gewoon met de auto op pad. Over het algemeen is het advies om de auto in de laatste maand van je zwangerschap te laten staan. De kans op bevallen wordt dan natuurlijk steeds groter. Of misschien krijg je last van voorweeën, waardoor je opeens veel pijn hebt tijdens het autorijden. 

Rijd liever niet als de hoeveelheid vruchtwater afneemt

En niet onbelangrijk: het vruchtwater in je buik wordt minder, zodra het einde van je zwangerschap in zicht komt. Zie het vruchtwater als een mini airbag. Het beschermt je baby tegen stootjes en kan de eerste klappen opvangen. Niet zo verstandig dus om te gaan rijden als de hoeveelheid vruchtwater – en dus de natuurlijke airbag van je baby - afneemt. Autorijden tijdens je zwangerschap moet wel veilig blijven voor iedereen!

Neem pauzes bij lange stukken

Kom je er niet onderuit en stap je tijdens de laatste weken van je zwangerschap nog wel in de auto? Zorg dan dat je genoeg pauzes neemt. Helemaal als je een lang stuk achter elkaar moet rijden. Loop tijdens je stop bijvoorbeeld een stukje over de parkeerplaats. Daarmee stimuleer je een goede bloedsomloop en verklein je de kans op trombose. Wees ook in het begin van je zwangerschap eerlijk naar jezelf. Vraag je af of je fit genoeg bent om te rijden. Ben je tijdens het eerste trimester bijvoorbeeld heel misselijk? Dan ben je waarschijnlijk minder geconcentreerd en kan het onverstandig zijn om de weg op te gaan.

Autorijden tijdens je zwangerschap: wanneer liever niet?

Heb je veel last van zwangerschapskwaaltjes, bloedarmoede of een hoge bloeddruk? Dan kun je autorijden tijdens de zwangerschap beter laten. Ook als je weet dat er een kans op vroeggeboorte is of als je diabetes hebt, is het slimmer om de auto te laten staan. Natuurlijk kun je zelf het beste beoordelen of je veilig kunt autorijden. Heb je het gevoel dat dat niet lukt? Laat iemand anders rijden als dat mogelijk is of ga bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. 

Zit je aan het eind van je zwangerschap? Dan heb je waarschijnlijk een behoorlijke buik. Het is belangrijk dat je altijd zo’n 25 centimeter tussen je buik en het stuur houdt. Kom je daardoor niet meer bij de pedalen? Ook dan kun je beter niet gaan autorijden. Je zit dan niet meer veilig achter het stuur. 

Een gordel dragen tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het verstandig om je gordel anders te dragen dan dat je gewend bent. Zorg dat het onderste gedeelte van de gordel onder je buik zit en het andere deel erboven. Zo komt er zo min mogelijk druk op je buik én je baby.  

Autorijden na je zwangerschap 

Nadat je bent bevallen, heb je waarschijnlijk een tijdje nodig om daarvan te herstellen. Het is daarom niet verstandig om gelijk na je zwangerschap en bevalling in de auto te stappen. Over het algemeen is het advies om minstens twee weken te wachten, voordat je weer achter het stuur kruipt. Ook is het goed om na te denken over een schade inzittendenverzekering, als je samen met je baby met de auto op pad gaat. Lees waarom een schade inzittendenverzekering voor jou van pas kan komen.  

Autorijden na een keizersnede

Ben je bevallen met een keizersnede? Dan is het verstandig om nog wat langer te wachten met autorijden. Een autogordel drukt op de wond en dat kan een vervelend gevoel geven. Daarnaast ben je vaak behoorlijk vermoeid en verzwakt en de hechtingen kunnen flink irriteren. Soms krijg je na je keizersnede medicijnen voorgeschreven waarmee je niet mag autorijden. Vaak geven artsen daarom het advies om zo’n 6 weken te wachten met autorijden na een keizersnede. Sommige verzekeraars vergoeden ook geen schade als je toch eerder de weg op gaat. Check daarvoor altijd je eigen polis. 

Zorg in ieder geval dat je goed herstelt, voordat je de weg weer op gaat. Hoe beter je je voelt, hoe veiliger je in de auto zit.